Blog,  Nieuws

Zus en zo

‘Heb je ook over Rosa en mij geschreven, mam?’ Sara bladert nieuwsgierig door het najaarmagazine van Sestra. Het is net vers van de pers op mijn deurmat gevallen. Ik had haar eerder verteld dat er een artikel over zussen in staat dat ik heb geschreven. ‘Niet over jullie twee,’ antwoord ik, ‘maar ik denk dat je wel veel dingen herkent als je het doorleest.’ ‘Wat dan?’ vraagt ze. ‘Lees het nou maar,’ antwoord ik haar.


Even later hoor ik haar mompelen: ‘Ja, dat is waar, dat heb ik ook.’ En als ze het stuk uit heeft, beaamt ze dat het helemaal klopt wat ik heb geschreven. Gelukkig, stel je voor! ‘Wat herken je dan?’ vraag ik haar. ‘Nou, dat je van je broers en zussen veel leert. Onderhandelen bijvoorbeeld.’

Dat is inderdaad iets wat ik veelvuldig in ons huishouden zie terugkomen. Over wie de vaatwasser in- en uitruimt, en wanneer dit moet gebeuren. Of de tafel dekken even zwaar weegt als de konijnen verzorgen. En of je kamer opruimen bij het leven hoort of dat je daarvoor betaald hoort te krijgen.


Zelfs tijdens de vakantie op de camping wordt tot in detail besproken wie wanneer wat doet. De avondafwas staat gelijk aan ontbijt-, koffie- én lunchvaat, en deze taken worden tijdens het ontbijt verdeeld. Het levert natuurlijk de nodige irritatie op als we tijdens de lunch toch opeens een eitje bakken en een soepje maken en dan in de avond een patatje op het strand halen. Vooral als blijkt dat wéér dezelfde persoon op deze manier onder de afwas uitkomt.

In plaats van gefrustreerd te raken en preken af te steken over de gunfactor en dergelijke, ga ik volgende keer zo’n discussie maar omarmen: ze leren er namelijk zoveel van.


Ik vraag me trouwens af of het stoeien na het eten, waarbij er heel hard wordt geroepen, geduwd en over de grond wordt gerold, ook zoiets is. Zouden ze daarvan leren? Of zou het pure tactiek zijn? Tegen de tijd dat ze hun haren en kleding weer fatsoeneren, heb ik namelijk de vaatwasser al ingeruimd en de keuken aan kant. Ooit heb ik door mijn zussen ijzersterk leren onderhandelen. Ik heb echter nooit geleerd de klusjes te laten liggen voor degene die het zou moeten doen. Iemand enig idee wie mij dat kan leren?


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *