Preken

Doen wat je niet durft

Het verhaal van Saul

1 Samuel 9 en 10

Dit verhaal gaat over iemand die ging doen wat hij niet durfde. Over een persoon die naar voren werd gehaald, omdat hij zich had verstopt…

Ooit werd het land Israël bestuurd door Samuel. Hij was de laatste rechter en was heel erg oud geworden. Hij had zijn twee zonen aangesteld om rechters te worden, maar dat beviel het volk niet goed. Zij waren corrupt en niet gericht op God. Terecht zag het volk het niet zitten om door hen geleid te worden. Ze vertelden Samuel dat ze net als de andere volken wilden zijn en een koning wilden hebben.

Een koning! Maar Gód was hun koning. Samuel reageerde boos en teleurgesteld. ‘Maak je niet druk’, zei God tegen hem: ‘Het volk wijst jou niet af, maar mij. Vertel hen dat een koning veel kost. Namelijk geld voor belasting, zonen voor een leger en dochters voor het huishouden. Willen ze dat wel?’ Het maakte het volk niet uit, ze wilden per se een koning…


In Benjamin woont Saul. Een lange, goedgebouwde jongeman die met kop en schouders boven iedereen uitsteekt. Hij wordt door zijn vader eropuit gestuurd om kwijtgeraakte ezelinnen te gaan zoeken. Ze zoeken en vragen overal rond, maar vinden de dieren niet. Saul wil het opgeven en naar huis gaan, maar zijn knecht dringt aan om door te gaan, naar de Godsman, want deze man weet raad en zal hen de goede weg wijzen.

Een dag daarvoor had God tot Samuel gesproken en tegen hem gezegd dat Saul zou komen. ‘Er komt iemand die je moet zalven tot koning. Hij zal het volk bevrijden uit de greep van de Filistijnen.’ Die dag moet Samuel bij een offerfeest aanwezig zijn. Precies als Samuel de poort uitloopt, wil Saul de stad inlopen. De stadspoort is de plek waar de beslissingen genomen werden, plaats waar de oudsten zaten. Daar werden zaken gedaan. (Denk maar aan het verhaal Boaz, hij zat in de poort, en aan de man van de vrouw uit Spreuken 31). Precies op deze plek neemt Saul een beslissing.

Samuel vertelt Saul dat de ezelinnen terecht zijn en nodigt hem uit om mee te gaan. ‘Want dan zal ik je vertellen wat er in je schuilt. Israël zit op jou te wachten.’ Hij kon naar huis gaan, zijn opdracht was vervuld. Maar hij kiest ervoor om met Samuel mee te gaan. Is hij benieuwd wat Samuel bedoelt met de woorden ‘dan zal ik je vertellen wat er in je schuilt’? Hij reageert nogal sceptisch op de woorden dat Israël op hem wacht. ‘Mijn stam is de kleinste, mijn familie is de kleinste, wie ben ik..?’

Bemoedigingen voor Saul

Ze vieren samen feest en in de avond hebben ze een vertrouwelijk gesprek op het dak van het huis van Samuel. Lost Samuel daar zijn belofte in en vertelt hij Saul wat voor verborgen talenten en mogelijkheden in hem schuilen? Is Saul bemoedigd, aangespoord en aangevuurd? De wijze oude man brengt een hele avond met hem door. Dé Godsman, dé ziener! Wat een bijzondere tijd zal dat zijn geweest. Samuel vertelt Saul nog niet wat God met hem voorheeft, maar is gewoon beschikbaar voor deze jongeman.

De volgende ochtend gaat Saul vroeg op pad, maar voor hij weggaat neemt Samuel hem apart. De knecht wordt vooruit gestuurd en Samuel zalft Saul dan tot koning. Hij wordt richting Gilgal gestuurd. Daar moet hij een week op Samuel wachten en onderweg zal hij een bijzondere ontmoeting krijgen. Hij zal bij de taboreik (symbool van macht en kracht) een geit, brood en wijn krijgen. Hij ontvangt dus alles wat hij nodig heeft gaandeweg zijn reis. En, voorspelt Samuel, Saul zal door de Geest gegrepen worden en dan zal hij een ander mens worden. ‘Daarna kun je doen wat je hart je ingeeft, want God staat je bij!’ zegt Samuel nog. Saul ontvangt écht alles wat hij nodig heeft!

Het gebeurt precies zoals Samuel voorspeld heeft.

Daarna komt Saul in Gilgal aan en komt hij zijn oom tegen, maar hij vertelt niets. Hij schept niet op, hij zegt helemaal niets. Vindt hij het spannend? Durft hij niet of wil hij gewoon wachten? Hij luistert goed naar Samuel. Hij had gezegd: ‘Ga naar Gilgal, doe niets, wacht zeven dagen op mij.’

Saul wordt tevoorschijn geroepen

Samuel roept het volk bij elkaar en vertelt hen dat ze een koning krijgen. Hij wrijft nog even zachtjes onder hun neus dat ze God hebben verworpen. De God die hen altijd uit alle ellende heeft gered. ‘Maar goed, als jullie dan per se willen…’

Het lot wordt geworpen en de stam Benjamin wordt aangewezen, dan de familie van Matri en zo gaat het door tot het lot Saul aanwijst. Maar waar is hij? Ze hebben zich zeker vergist. Nog een keer wordt het lot geworpen. En wéér komen ze bij Saul uit. Ze vragen aan God: ‘Waar is hij dan?’

Het blijkt dat Saul zich heeft verstopt! Waarom?

Hij was gezalfd, had Gods Geest ontvangen en werd aangewezen door God! Toch durft hij niet en moet hij tevoorschijn gehaald worden. ‘Hij houdt zich schuil tussen de bagage’, is het antwoord. Ze rennen ernaar toe en halen hem naar voren.

Hij steekt met zijn hoofd boven hen uit en ze zijn dol enthousiast. Ook Samuel is trots: ‘Kijk eens wat een bijzondere man God heeft uitgezocht voor jullie! In heel Israël is er niemand als hij!’ Ondanks zijn angst en onzekerheid, ziet God wat er in hem schuilt, bevestigt hem en laat hem opstaan. ‘Leve de koning!’ roept iedereen. En dan?

Dan gaat iedereen weer naar huis.

Saul krijgt een leger mannen mee die daartoe door God bewogen zijn. De bevestiging van God en de steun van aantal mensen doen Saul blijkbaar goed, want als hij wordt afgewezen door mensen die lacherig doen over zijn koningschap, haalt hij zijn schouders op en negeert hen. Hij luistert niet naar hen.


Bemoedigingen voor jou

Wist je dat een knecht zonder naam in het Oude Testament een beeld is van de Heilige Geest? Net zoals de naamloze knecht van Saul hem bij Samuel bracht, waardoor hij raad en een nieuwe richting ontving toen hij niet meer wist wat hij moest doen, zo wil de Geest jou bij het Vaderhart van God brengen. Om je richting te geven, te bemoedigen en aan te sporen. God zal je vertellen wat er in jou schuilt.

Saul werd op pad gestuurd en ontving onderweg een geitje (beeld van het offer van de Heer Jezus voor onze zonde), brood en wijn (beeld van het werk van de Heer Jezus) en hij ontving de Geest. Jij ontvangt ook wat je nodig hebt als je op weg gaat met God. Door je bekering, je doop, het ontvangen van de heilige Geest, door alles wie jij bent in Christus: geliefd, gereinigd, vervuld, gerechtvaardigd. Er is geen aanklacht meer, Christus is inwonend en je hebt de Geest die je leidt! Je mag doen wat je hart je ingeeft, want God staat je bij!

Je mag wachten op Gods tijd, niet in eigen wijsheid handelen of optreden, maar de stap zetten als Hij roept. En áls Hij je dan aanwijst en je verstopt je toch achter je bagage, omdat je zoveel hebt meegemaakt en omdat je denkt niet geschikt te zijn, dan roept Hij anderen. Dan mag je tevoorschijn komen en gaan staan in zijn kracht!

Hoe ga jij doen wat je niet durft?

Weet je wat er in jou schuilt? Weet je dat God jou bekwaam heeft gemaakt? Weet je waar God je toe roept? Ik wil je aanmoedigen om achter je bagage vandaan te stappen en te gaan staan. Mensen zullen het zien en her- en erkennen en met je meegaan. Laat je daardoor aanmoedigen. Er zullen ook mensen zijn die je uitlachen en het stom vinden, maar daar hoef je niet naar te luisteren. Ga doen wat je niet durfde!

Tot slot nog om over na te denken

Misschien is dit verhaal niet zozeer op jou van toepassing omdat je allang in je bestemming wandelt en handelt. Dan is mijn vraag aan jou hoe jij als een Samuel in het leven van anderen kunt zijn.

Zie jij mensen om je heen waar je aan zou willen vertellen wat in hen schuilt? Zou je tijd voor hen willen nemen om hen het hart van God te laten zien en hen zo te bevestigen en te bemoedigen? Help dan deze mensen als zij zich verschuilen door hen tegemoet te rennen, hen tevoorschijn te halen en hen recht te laten staan. Zij zijn uniek, door God gezien en uitgekozen en jij mag hen daarbij helpen en ondersteunen!


Wil je lezen hoe ik ging doen wat ik niet durfde? Bestel dan hier het boekje ‘Hoe ik ging doen wat ik niet durfde’, wat dit proces beschrijft. Klik hier voor meer informatie over het boekje.


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *