Stap in het licht

Deel 4: Licht

Als de Heer Jezus in Mattheus 5 zegt dat wij het licht van de wereld zijn, dan zegt Hij erbij dat je een lamp niet ergens in een hoekje of onder een houten bak (korenmaat) zet. Integendeel, geef je licht de ruimte zodat het zichtbaar is, zoals de lichtjes van een stad op een berg kilometers ver te zien zijn. Om als licht invloed te hebben op onze omgeving is het dus belangrijk om afstand te houden (zie ook deel 3). Afstand van de wereld; van de wereldse manier van denken, van steeds meer willen hebben en hoogmoed en trots. (1 Johannes 4:16). We mogen met Zijn liefde en Zijn manier van denken schijnen. Hoe groter de afstand, des te beter dit licht zichtbaar is.

Zout én licht, aarde én wereld

Als we de zinnen ‘U bent het zout van de aarde, het licht van de wereld’ samenvatten, zijn wij dus bederfwerend en smaakmakend door ons te vermengen op aarde. We geven richting, verjagen de duisternis en houden de ander een spiegel voor, door afstand te houden tot de wereld. En dat allemaal tegelijkertijd. Wow, dat kan best intimiderend, ingewikkeld en zwaar overkomen. Maar dat hoeft gelukkig niet. Hij geeft ons de mogelijkheid om dit uit te leven en toch te genieten van het leven! Hoe dan, zul je denken?

In het licht blijven

Jezus nodigt ons uit om in Zíjn licht te wandelen. Hij is het licht voor de wereld (1 Johannes 8:12) en als wij in dat licht blijven, laat het ons zien waar en hoe wij kunnen wandelen. We verdwalen niet, verbergen niets en al wandelende worden we gereinigd van alles wat eventueel aan ons blijft plakken of waar we de mist mee ingaan. Want licht geeft richting en ontmaskerd, openbaart. Je kunt niets verborgen houden en daarmee blijven wij transparant en (ver)licht (Lukas 11:34) en geven wij richting en oefenen we invloed uit.

licht, light, jesus, jezus

Het kwartje viel opeens

Ik luisterde naar het lied Joy van for King & Country en toen viel het kwartje opeens. Niet zelf ploeterend en krampachtig zout en licht willen zijn, maar genietend, je weet wel, met van die blijdschap die heel diep uit je hart opborrelt, leven, wandelen, rennen, gaan waar je moet gaan, mét Hem. Hij verlicht en beschijnt en jij weerspiegelt en geeft door. Met vreugde, want dát is je kracht. En dan ben je zout en licht, want dat is zijn belofte. ‘… With You by my side, I’m stepping into the light, I choose joy..’

‘Step into the light’

And I choose joy
Let it move you,
I choose joy
Let it move you
Though I walk through
the valley of the
shadow of night
Oh, with You by my side,
I’m stepping into the light
I choose joy
Let it move you
I need that joy
Down in my heart,
down in my heart to stay

Om te doen:

Zoek het lied op spotiy of youtube op je telefoon. Ga naar buiten een eind wandelen en zet het lied op repeat. Net zolang tot je het kent, mee kunt zingen en je de vreugde en blijdschap in je hart voelt. Dank Jezus, dank Hem dat Híj het volbrengt in je leven en je niet zelf krampachtig hoeft te ploeteren!


Dit is deel 4 uit een vierluik. In deze vierluik denk ik na over de tekst uit Mattheüs 5: 13-16.


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *