Nieuws

Artikel Friesch Dagblad

 

Artikel over Niet van hier geplaatst in Friesch Dagblad

Afgelopen zaterdag stond een fragment van Niet van hier in het christelijke boekenkatern van het FrieschDagblad.

 

Aan het einde van de oorlog wordt er flink gebombardeerd. Zowel door de Duitsers als door de geallieerden. De bevolking heeft vaak geen idee wie het doet, maar is er bang voor.

 

Fragment uit Niet van hier:

 

Als Paul begin april op een dag uit zijn werk thuiskomt, is het eerste wat hij vraagt: ‘Heb je het gehoord van Mortsel?’

‘Nee, wat is er dan gebeurd?’

‘Het is zwaar gebombardeerd. En het is waarschijnlijk door de Amerikanen gedaan. Per ongeluk.

Ze wilden de vliegtuigfabrieken raken maar hebben een woonwijk volledig platgegooid. Tegen de duizend mensen, meer dan tweehonderd kinderen.’

‘Zijn ze nou helemaal gek? Per ongeluk, hoe kunnen ze, hoe durven ze. Tweehonderd kinderen.’ Ik schreeuw, ben geschokt tot in het diepst van mijn wezen.

‘Dat had ons ook kunnen gebeuren toen ze de fabrieken hier wilden platgooien. Ik ben het zat Paul, ik ben het zó zat, de gewone mens is het slachtoffer en de hoge heren gaan gewoon door. Ik wil deze oorlog niet meer. Wat zijn de mensen nou allemaal aan het doen? Waar is God nou, waarom laat Hij dit niet stoppen?’

De tranen lopen over mijn wangen, maar dan hoor ik de kinderen naarbinnen komen door de achterdeur. Hun vrolijke stemmen steken schril af tegen mijn geschreeuw dat nog na klinkt in mijn oren.

Snel veeg ik mijn gezicht af aan mijn schort.

‘Ik ga maar eens wat eten maken.’ Ik meld het met een gewone stem.

Zonder verder nog iets te zeggen loop ik de keuken in en begin de aardappels te schillen. Ik laat een paar keer het aardappelschilmesje op de grond vallen.

Paul zegt niets meer, hij wordt in beslag genomen door de kinderen die een touw in de tuin en over de schutting willen spannen om een bal overheen te gooien. Hij loopt met hen mee naar buiten.

Ik bijt op mijn lippen en zucht nog eens diep.

Hoe lang gaat dit nog duren, houdt het ooit op?

 

 

Geïnteresseerd in meer? Bestel het boek dan via www.arkmedia.nl

Vind je het leuk om naar de boekpresentatie te komen op 23 juni aanstaande? Meld je dan aan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *