Artikel over Niet van hier geplaatst in Friesch Dagblad

Afgelopen zaterdag stond een fragment van Niet van hier in het christelijke boekenkatern van het FrieschDagblad.

 

Aan het einde van de oorlog wordt er flink gebombardeerd. Zowel door de Duitsers als door de geallieerden. De bevolking heeft vaak geen idee wie het doet, maar is er bang voor.

 

Fragment uit Niet van hier:

 

Als Paul begin april op een dag uit zijn werk thuiskomt, is het eerste wat hij vraagt: ‘Heb je het gehoord van Mortsel?’

‘Nee, wat is er dan gebeurd?’

‘Het is zwaar gebombardeerd. En het is waarschijnlijk door de Amerikanen gedaan. Per ongeluk.

Ze wilden de vliegtuigfabrieken raken maar hebben een woonwijk volledig platgegooid. Tegen de duizend mensen, meer dan tweehonderd kinderen.’

‘Zijn ze nou helemaal gek? Per ongeluk, hoe kunnen ze, hoe durven ze. Tweehonderd kinderen.’ Ik schreeuw, ben geschokt tot in het diepst van mijn wezen.

‘Dat had ons ook kunnen gebeuren toen ze de fabrieken hier wilden platgooien. Ik ben het zat Paul, ik ben het zó zat, de gewone mens is het slachtoffer en de hoge heren gaan gewoon door. Ik wil deze oorlog niet meer. Wat zijn de mensen nou allemaal aan het doen? Waar is God nou, waarom laat Hij dit niet stoppen?’

De tranen lopen over mijn wangen, maar dan hoor ik de kinderen naarbinnen komen door de achterdeur. Hun vrolijke stemmen steken schril af tegen mijn geschreeuw dat nog na klinkt in mijn oren.

Snel veeg ik mijn gezicht af aan mijn schort.

‘Ik ga maar eens wat eten maken.’ Ik meld het met een gewone stem.

Zonder verder nog iets te zeggen loop ik de keuken in en begin de aardappels te schillen. Ik laat een paar keer het aardappelschilmesje op de grond vallen.

Paul zegt niets meer, hij wordt in beslag genomen door de kinderen die een touw in de tuin en over de schutting willen spannen om een bal overheen te gooien. Hij loopt met hen mee naar buiten.

Ik bijt op mijn lippen en zucht nog eens diep.

Hoe lang gaat dit nog duren, houdt het ooit op?

 

 

Geïnteresseerd in meer? Bestel het boek dan via www.arkmedia.nl

Vind je het leuk om naar de boekpresentatie te komen op 23 juni aanstaande? Meld je dan aan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

  • Ik lees net de laatste bladzijdes van dit boek en ben er stil van. 
Wát een boek. 
Het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in 't Gooi en het onvermijdelijke verraad. .
.
#holocaust #wo2 #booksismylife #booksandcoffee #enjoyreading #mustread
  • Eindelijk een boekpresentatie in Almere van Niet van hier. Op 14 juni in het Buurthuis de Buitenkans, vanaf 19.30 uur. Supergezellig! Kom je ook? Je kunt je aanmelden via de link in bio of via www.miradeboer.nl
.
.
#nietvanhier #vandersmissen #booksismylife #coffeeandbooks #boekpresentatie #buurthuis #debuitenkansalmere
  • Ik zit aan tafel om te gaan eten met nog een aantal vrouwen. Sestra is jarig! Ze is 10 jaar geworden en dat viert ze. Janneke houdt een praatje, over onbekommerd vrouw zijn.
.
Onbekommerd…
.
Op de een of andere manier denk ik dan aan zomers en warm. Tomas, onze jongste was vroeger steevast met een schepnet en een bak water aan de slootkant achter ons huis te vinden. Op zoek naar visjes, salamanders en kikkers, rondslenterend, languit in het gras liggend. Af en toe liep ik dan naar hem toe met wat drinken of een ijsje: onbekommerd kind zijn. Zonder zorgen over targets, doelen of wat te worden later.
.
Mooi woord dat onbekommerd.
.
Onbekommerd vrouw zijn is iets anders als een onbekommerde vrouw. Het heeft te maken met dat plaatje van Tomas aan de waterkant. Hij was zijn ding aan het doen en ondertussen zorgde ik voor zijn natje en droogje en hield ik met een schuin oogje zijn veiligheid in de gaten. Hij was kind: spelend en genietend.
.
Onbekommerd vrouw zijn: onbezorgd je ding doen als vrouw omdat je vrouw bent en sommige dingen bij jouw vrouw-zijn horen. Dat is waar Sestra bij helpt: de ontdekkingstocht in het leven hoe jij op jouw eigen manier, op jouw plek en levensfase onbekommerd vrouw kunt zijn. .
Bedankt Sestra! En van harte gefeliciteerd.
.
.
#sestravrouw #sestraforyou  #genietvanhetleven #enjoylifetothefullest #ontspanning #onbekommerd
  • 'Als het leven geen feesttijden meer kent is het als een grauwe zak die men zich over het hoofd trekt en onderaan dicht bindt.' Verstikkend en donker dus. 
Helemaal mee eens!

Uit het boekje Brieven van den oude Josias.
.
.
#oldbooksmell #oldbooks #wisdom #genietvanhetleven #livingtothefullest #booksismylife #booksandcoffee #tegeltjeswijsheid
  • Zo is voetbal uitermate ontspannend 😁
.
.
#voetbalkijken #jo13 #genietvanhetleven
  • Brieven van een vader aan zijn  dochter (18). Zij woont op kamers bij een tante. Ik hou van die oude taal en van de geur van zo'n oud boekje. Het is leuker dan ik dacht. .
.
#oldbooksmell #booksismylife #booksandcoffee #oudetaal #verhalen #enjoyreading #genietmoment

Mira op Insta