Susanna Wesley

Hoe ziet je leven eruit als je in de zeventiende eeuw leeft, negentien kinderen krijgt waarvan er negen als baby overlijden, je man veel weg is en je nauwelijks rond kunt komen? Ik kan me er geen voorstelling van maken. Voor Susanna Wesley was dit de bittere realiteit, maar zij liet zich niet ontmoedigen, maar stelde haar prioriteiten goed.

Iedere dag, hoe druk of chaotisch het moment ook was, pakte Susanna haar Bijbel en gooide haar schort als een tent over haar hoofd. Voor de kinderen het teken om hun moeder met rust te laten en voor Susanna het moment om te lezen en te bidden. Ze creëerde haar eigen ontmoetingsplek met God, haar eigen tabernakel. Ze liet de boel de boel en nam hier vaak wel twee uur de tijd voor.


Zij creëerde haar eigen ontmoetingsplek met God, haar eigen tabernakel.


Ze was een vrouw die niet voor een kleintje vervaard was: ze gaf les aan haar kinderen, óók aan haar meisjes. Dit was in die tijd ongehoord, maar zij vond het belangrijk dat zij ook leerden lezen en schrijven. Ze leerde haar kinderen bidden zodra ze begonnen te praten, gaf hen bijbelstudies die zo goed werden ontvangen, dat de mensen uit de straat ook aanschoven en door haar onderwezen werden. Ze schreef een aantal boeken en talloze gebeden.

Dat haar leven vruchten afwierp, begrijp je vast. Twee van haar zonen werden de grondleggers van de Methodisten, een stroming die vandaag de dag nog haar invloed heeft in de wereld.

Als tienermeisje kwam Susanna tot geloof en ze nam zich toen voor om steevast net zoveel tijd aan God te besteden als aan ontspanning. En ik denk dat dit de sleutel voor haar bijzondere leven is. Een vruchtbaar leven met God, wat we allemaal zo graag willen hebben, toch?

Eerst God, dan de rest.

We weten het, we lezen het en we nemen ons van alles voor. Maar wat doen we er uiteindelijk mee?


Susanna Wesley

  • 1669-1742
  • Moeder van negentien kinderen, onder wie de oprichters van het Methodisme: John en Charles Wesley.

Ben je geïnteresseerd in meer verhalen van vrouwen? Lees dan eens Kijk ons leven! Een prachtig boek met portetten van meer dan vijftig bijzondere vrouwen uit de wereld (geschiedenis).Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *