Hesba Stretton

De berging van mijn ouders is een ruimte waarin ik uren kan doorbrengen, snuffelend en lezend in talloze stapels boeken die hier opgeslagen liggen. Soms neemt mijn vader ook een kijkje en neemt dan een klein pareltje mee. Zo ook afgelopen week.

Jessica’s eerste gebed: een boekje uit de jaren zeventig met mooie tekeningetjes. Ik kan me nog herinneren dat ik het als kind las. Het is een verhaal over een zwerfmeisje dat vriendschap sluit met een oude man die iedere dag, vroeg in de ochtend, een koffiestalletje onder een spoorbrug opbouwt, koffie en broodjes verkoopt en het weer afbreekt. Hij geeft haar wat afvalbrood en een bakje koffie. Zij ontdekt dat hij ook koster in een kerk is en komt zo in contact met de dominee die haar over God vertelt en haar leert bidden. En zo spreekt ze haar eerste gebed uit: een gebed voor een ander en niet voor zichzelf.

Natuurlijk wordt in het boekje oude taal gebruikt en het verhaal ingekleurd en beleefd vanuit de vorige eeuw, wat zeg ik, bijna twee eeuwen geleden. En toch is het een prachtige, klassieke parel. Omdat het in 1866 is geschreven door een vrouw die de misstanden in de kerk aan de kaak stelde: Hoe bestaat het dat een zwerfmeisje, dat niets liever wil dan meer over God horen, niet welkom is in Zijn huis? Hesba Stretton kwam in opstand tegen armoede, geldmisbruik en exclusiviteit en beschreef hoe vanuit verbondenheid met Christus verbinding met elkaar ontstaat en dat vandaaruit het leven zin en doel krijgt. Nog steeds enorm relevant vandaag!

Ze leefde in een tijd dat een vrouw vaak niet veel mogelijkheden had. Maar ze greep de kansen die ze wel kreeg met beide handen: ze schreef wel meer dan veertig boeken! Van dit kleine boekje zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht en door de jaren heen is het in meerdere talen verschenen en heeft het een impact gehad op veel kinderen en volwassenen.


De kans grijpen die je geboden worden, leven in verbondenheid met God en elkaar. Ik wil je uitdagen dit ook te doen. Het geeft je leven zin, doel en kleur!


Sarah Smith 

  • 1832 – 1911
  • Schreef onder het pseudoniem Hesba Stretton meer dan veertig romans en kwam op die manier op voor de armen en gerechtigheid in de kerk.


Ben je geïnteresseerd in meer verhalen van vrouwen? Lees dan eens Kijk ons leven! Een prachtig boek met portetten van meer dan vijftig bijzondere vrouwen uit de wereld (geschiedenis).


 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *