
Vijf voordelen van online school
Online les krijgen heeft zo zijn voordelen vindt Tomas. Na twee dagen vrij, begonnen voor hem vanochtend de online lessen. Om iets over half negen zat hij achter zijn laptop. Hij was net te laat, omdat hij van mij tóch kleding aan moest trekken (in plaats van in zijn ondergoed en veel te kleine ochtendjas uit groep 7 achter het scherm te gaan zitten). Met een capuchon ver over zijn hoofd getrokken (want waarom zou je je haar doen als toch niemand je ziet) was hij klaar voor de les en met hem zijn volledige klas.
En toen begon het grote wachten op de mentor. Nu is deze man waarschijnlijk familie van de GVR: Groot, vriendelijk en met een zeer groot hart voor al zijn leerlingen. Ik weet niet of de GVR slim was, ik heb het boek nooit gelezen, maar als dat zo is, dan heeft deze mentor helaas niet de hersens van deze reus geërfd. Na een lesuur klieren in de online groep kwam er eindelijk bericht: in plaats van klaar te zitten voor zijn leerlingen, was hij even gaan checken of de school echt gesloten was en zijn conclusie: ‘Ja hoor, DE SCHOOL IS DICHT!’
Afijn, gelukkig zijn de rest van de leraren snuggerder, zij zaten gewoon online klaar en hebben deze dertien en veertienjarige pubers door de dag heen geloodst. Frans, wiskunde en aardrijkskunde. Het internet werkte redelijk mee, af en toe haperde een verbinding, maar Tomas was dik tevreden met deze dag. Hij ziet vijf voordelen in deze manier van les krijgen:
- Je hoeft niet zo vroeg op om op tijd te zijn, een laptop kun je vanuit bed aanzetten
- Je hebt veel meer ruimte voor persoonlijke aandacht, je mag namelijk persoonlijke berichtjes sturen naar de leraren (niet dat hij dat ooit zal doen, vragen stellen doet hij ook niet aan, maar toch..)
- Je kunt irritante medeleerlingen dempen, hoef je die niet meer te horen
- Je kunt gemakkelijk even de benen strekken tussendoor
- Je hoeft je niet aan te kleden en je haar te doen, scheelt een hoop was en gel
Dat er tijdens de uitleg gegamed wordt, is niets nieuws, dat gebeurt in de reguliere les ook en telt dus niet als pluspunt vindt Tomas.
Tja lieve mensen, deze tijd is als je veertien bent vooral bijzonder. ‘Ik kan later tegen mijn kinderen zeggen dat ik een pandemie heb meegemaakt, ik zit middenin de geschiedenis. Fantastisch toch?’ Aldus Tomas over het gebeuren rondom het Coronavirus.

