Korte verhalen

Hard werken

Stel je voor…

Stel je voor dat je in een klein dorpje woont en dat je tuinman bent. Vroeger was er altijd werk genoeg maar de werkgelegenheid is afgenomen. De meeste mensen kunnen het hoofd net boven water houden. Er woont één heel rijk dametje bij het dorp. Zij woont op een prachtig landgoed midden in het bos. Op een dag, je bent voor de zoveelste keer je eigen tuintje aan het wieden, stopt haar limousine voor jouw hekje en ze vraagt of je in wilt stappen.

Natuurlijk stap je direct in en ze rijdt je naar haar landgoed. Je voelt je handen jeuken om aan de slag te gaan, want je ziet direct dat het landgoed een goede tuinman nodig heeft.

Ze stelt je het volgende voor: de komende vijf weken moet je zes dagen in de week bij haar komen werken. Aan het einde zul je een salaris ontvangen van € 5000 netto.

Goed verzorgd

De volgende dag begin je, een beetje gespannen en onwennig. Maar gaandeweg krijg  je er echt lol in. Je begint met een uitgebreide ronde over het terrein. Je bent van plan om een overzicht te maken wat gedaan moet worden, er prioriteit aan te hangen en het in een planning te gieten. Hoe kun je zoveel mogelijk bereiken in zo’n korte tijd. En al snel zie je dat vier weken voor één persoon veel te kort is. Misschien kun je wel langer blijven…

 

Om tien uur klinkt er plotseling een bel over het landgoed. Omdat je niet precies weet wat er van je verwacht wordt, loop je terug naar het huis. Tot je grote verbazing zie je een heerlijk gedekte koffietafel staan. Het water loopt je in de mond bij het zien van al dat lekkers. ‘Tast toe, geniet ervan.’ Het oude dametje staat te glimmen naast de tafel. Je ontdekt dat er nog meer personeel aanwezig is.

Na twintig minuten gekeuvel, eten en drinken, staat iedereen weer op en gaat weer aan de slag. Een paar medewerkers ruimen de boel op en jij gaat zelf ook weer terug aan het werk. Het is behoorlijk warm geworden en in de volle zon druipt het zweet al snel over je rug.

 

Rond een uur of één herhaalt het ritueel zich. De bel gaat, een overvloedig gedekte tafel staat klaar en iedereen eet in ontspannen sfeer een heerlijke maaltijd. Rond vier uur zoek je het dametje op en bespreekt met haar je planning. Ze is heel tevreden. ‘Je hebt hard gewerkt, ga lekker naar huis, voor vandaag is het genoeg geweest. Ik zie je morgen wel weer.’

Hard werken

Je werkt heel erg hard, eigenlijk heb je nog nooit zo je best gedaan, maar het gaat als vanzelf. Aan het einde van de vierde dag roept het dametje je bij zich. Het is een hele warme dag geweest maar nu zit ze in de avond koelte te genieten van de zon. ‘Kom even bij me zitten, wil je een koud biertje?’ Tevreden laat je je op het bankje zakken en kijkt met haar mee de tuin in. De bloemen schitteren.

‘Fantastisch!’ Ze straalt ervan. ‘Dat is dankzij jouw harde werken. Morgen krijg je een hulp erbij, want ik zie dat het werk eigenlijk te veel is voor je.’ Even weet je niet goed hoe je moet reageren. Is het positief dat er iemand bij komt? Of is het een bedreiging voor jouw rol en positie?

 

Je hebt heerlijke weken, je geniet van het harde werken. En gelukkig is er volop werk, ook met iemand naast je. Na een paar dagen komt er nog iemand bij en zelfs in de laatste week heeft ze nog iemand aangenomen. Het is een van de Polen die het dorp rijk is. Ze zouden in de kassen gaan werken, maar er is ook voor hen geen werk; de meesten lopen werkeloos rond in het dorp.

Loon voor werk

Na vijf weken is het de grote dag: iedereen krijgt betaald. De medewerkers staan in een lange rij en iedereen krijgt een envelop in zijn handen. Ze begint bij de Pool. Hij maakt de envelop open en wordt bleek. Je ziet dat er een hele stapel bankbiljetten inzitten. Met een snelle beweging gaat de Pool door het geld. Je hoort hem zacht fluisterend tellen: 3500, 4000, 4500, 5000!

 

Even stopt je hart met kloppen en dan slaat het bonkend in je keel.

Je denkt:……

 

Tja, wat denk je eigenlijk?

‘Als hij € 5000 krijgt, wat krijg ik dan wel niet?’

‘Dat is oneerlijk! Hij krijgt net zoveel als ik?’

 

Vind je het oneerlijk als de Pool net zoveel krijgt als jij? Jíj hebt er veel langer voor gewerkt! Heb je het gevoel dat jij dan tekort wordt gedaan? Ook al heb je zulke heerlijke weken gehad en krijg je er goed voor betaald? Mag het oude dametje zo gul zijn van jou?

 

Het verhaal is geschreven naar aanleiding van een verhaal uit het Bijbelboek Matteüs hoofdstuk 20 de verzen 1-16. Hierin vertelt Jezus over een landeigenaar die hetzelfde doet als hierboven beschreven. Het is een beeld van de genade van God: voor iedereen meer dan genoeg. Hij doet goed zoals Hij dat wil.

Mag God van jou genadig en ruimhartig zijn?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *