Aimee Semple McPherson

Met een kameel het podium op.

Heb je ooit van Aimee Semple McPherson gehoord? Zij is de grondlegger van een van de grootste Pinksterbewegingen in Amerika: The International church of the Foursquare Gospel. Zij predikte het evangelie van Jezus vol vuur en passie. Het was nog nooit voorgekomen dat een vrouw zoveel publiek trok. In een tijd dat het ongehoord was dat een vrouw predikte en zelf een kerk stichtte, deed zij dit toch. Duizenden mensen kwamen tot geloof, duizenden vonden genezing. Zij introduceerde als eerste aanschouwelijk onderwijs. Zo bracht ze een keer een kameel het podium op om uit te leggen hoe onmogelijk het is om zo’n groot dier door het oog van een naald te duwen. Omdat ze in haar prediking entertainment gebruikte en zelf een flamboyante persoonlijkheid was in uitbundige gewaden, kwamen ook veel filmsterren, artiesten en andere beroemdheden onder haar gehoor. Ze bouwde een enorme kerk waar tienduizenden mensen iedere zondag naartoe kwamen en nog steeds komen.
Maar haar leven is niet uitsluitend een succesverhaal. Controverse rondom periodes in haar leven die onduidelijk zijn, ruzies in het leiderschapsteam en lasterlijke praatjes over haar dood hebben de neiging de mooie dingen die onder leiding van Gods Geest zijn gegroeid in haar leven te overschaduwen. Zij was een persoon met een enorm charisma en tegelijkertijd een eenzame vrouw met een groot behoefte aan bevestiging en liefde. Zij heeft haar talenten en gaven volop ingezet in Gods koninkrijk en is ongelofelijk gezegend in haar werk, maar tegelijkertijd was ze enorm eigenwijs en moeilijk te sturen. Net als bij alle andere mensen waar God groots doorheen kon werken (bijvoorbeeld David), gingen in haar leven ook dingen mis.
Haar leven bevat voor mij zowel een bemoediging als een waarschuwing: God werkt machtig door imperfecte mensen en ik wil me omringen met die God vrezen, ik wil luisteren en gehoorzamen als zij in mijn leven spreken. Dat vind ik niet gemakkelijk maar het is heilzaam en het kan veel ellende voorkomen.
  • 1890-1944
  • Amerikaanse evangeliste en pionierster in het gebruik van aanschouwelijk onderwijs in de kerk.

Deze column werd ook opgenomen in het boek Kijk ons leven!
What is my task? First of all, my task is to be pleasing to Christ. To be empty of self and be filled with Himself. To be filled with the Holy Spirit; to be led by the Holy Spirit. — Aimee Semple McPherson

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *