Korte verhalen

Het snorretje van de muis

De kat en muis zijn vrienden

In het begin leefden de verschillende dieren vriendschappelijk naast elkaar. Zelfs de kat en de muis waren vrienden. Op zekere dag verscheen de muis voor de troon van God en zei: ‘Heer van de wereld, de kat en ik zijn dikke vrienden en dat is wel leuk, maar het probleem is dat we nu beiden niets te eten hebben.’

God antwoordde de muis: ‘Ik heb jou wel door! Je pleegt een aanslag tegen je vriendin en daarom wil je van mij toestemming om de kat op te eten. Daar steek ik een stokje voor, ik draai het om. Vanaf morgen zal zij jou verslinden.’


Die dag was het begin van de vijandschap tussen de kat en de muis. De muis was zo bang voor haar vroegere vriendin dat ze zich niet eens meer verweerde, maar altijd voor haar op de vlucht sloeg.

In de ark van Noach

Lange tijd ging voorbij, vele muizen en katten kwamen en gingen, en op zekere dag zaten een kat en een muis samen in de ark van Noach. Nu moet je weten dat in de ark alle dieren vredig naast elkaar zaten. Terwijl ook de kat en de muis het best gezellig hadden, herinnerde de kat zich plotseling dat haar voorvader in het huis van Adam altijd muizen had gegeten. Ze keek naar de muis naast haar en bedacht dat het best een lekker hapje zou zijn.


Ze sloeg met haar klauw naar de muis. Deze schrok verschrikkelijk en rende hard weg, zoekend naar een hol waar ze zich kon verbergen. Ze zag een klein gaatje tussen twee planken en schoot ertussen. De kat rende haar achterna, maar kon het holletje niet in. Ze duwde haar poot in het gat en probeerde zo de muis te pakken te krijgen. De muis probeerde de poot van de kat te vangen door erin te bijten. Ze sperde haar bek zover mogelijk open en beet in de klauw, maar haar kaken waren niet groot genoeg. De kat scheurde de kaken van de muis kapot. De muis schrok, trok zich terug en bleef trillend in het hol wachten tot de kat wegging. Deze trok zich na een tijdje terug; het duurde haar te lang.


De muis ging met haar kapotte bek naar Noach en vroeg hem haar kaak weer dicht te naaien. ‘Trek maar een haar uit de staart van het zwijn, dan zal ik daarmee je bek herstellen,’ zei Noach. De muis deed wat haar werd opgedragen en Noach herstelde de kaak.


En zo ontstond, mijn  beste vrienden, het kleine snorretje bij de bek van de muis…


Geïnspireerd door en overgenomen uit Verhalen en Legenden van Israel, verzameld door L.D. Staal te Amsterdam, 1925

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *