Preken

Moederhart van God?

Een tekening van een kindje die bij zijn moeder drinkt. Vol overgave en vertrouwen. Wat heeft dit te maken met God? Toen God de mens schiep naar zijn beeld, schiep Hij een man en een vrouw. Dus als je naar een mens kijkt, zie je iets van God. Als je naar een vrouw kijkt, zie je iets van God. In de Bijbel vertelt God over zichzelf, en een heel aantal keren gebruikt Hij daarbij het beeld van een zorgzame moeder:

  • Mat 23:37  Zoals een hen haar kuikens beschermt
  • Jesaja 42:14  Als een barende vrouw
  • Jesaja 66:12  Als een moeder op de arm
  • Johannes 1:13  Wij zijn uit God geboren
  • Psalm 91:4  Onder zijn vleugels is bescherming

En als God zich in Genesis 17 voorstelt aan Abram, doet Hij dat met de naam El Shadday. Vaak vertaald als de Almachtige of de ontzagwekkende. Maar wist je dat je El Shadday afgeleid is van het woord borst? Waardoor El Shadday iets betekent als: de Machtige met de borsten…! Ik zal het je uitleggen.

 

Waar komt El Shadday vandaan?

El betekent Machtige, het woord dat gebruikt wordt voor God. De oorsprong van het woord Shadday is niet zo gemakkelijk te vinden. Dit zijn vier verklaringen:

 

  • Shadday komt van Shadad: vernietiger, verspiller.

Deze uitleg wordt gebruikt in de Strong’s, King James en NBV. Dan zou El Shadday iets betekenen als de machtige vernietiger. In de NBV vertaling wordt daarom denk ik gekozen voor de ontzagwekkende. Bevreemdend dat God zich aan Abram voorstelt als de machtige vernietiger. Volgens mij is deze uitleg niet logisch, in het geluidsfragment vertel ik waarom.

 

  • Shadday komt van Shadu: berg, heuvel

Dan zou El Shadday de machtige van de berg, machtige van boven of verheven machtige betekenen. Dit is een mooie betekenis, maar er is al een ander woord die deze betekenis in zich draagt: El Elohim: God boven alle goden.

 

  • Shadday is samengesteld uit de woorden she/shed ->shad en is verlengd met day: degene die voorziet (af en toe gebruikt in Septuaginta)

Deze betekenis wordt vaker door Joden toegepast. El Shadday is dan de machtige die voorziet.

 

  • Shadday is afgeleid van Shad: borst, uier.

Deze betekenis lijkt erg op de betekenis die hierboven genoemd wordt. Bijzonder dat El Shadday dan de Machtige met de borsten betekent. Als je denkt aan de eigenschappen van een borst dan heeft het te maken met een bron die voorziet in alles wat een zuigeling nodig heeft. Dat is God voor ons: een God die zelf, in alles voorziet, met een bron die altijd overvloedig is.

Hij is de in-alles-zelf-voorzienende-almachtige-enige-God

In het geluidsfragment hieronder vertel ik hoe God zich aan Abram voorstelt en wat dat betekent voor ons. Het is een stukje uit een preek die ik gehouden heb op moederdag 2018 in mijn thuisgemeente Rafael Almere. Gebruikte teksten: Genesis 28:3, 35:11, 48:3, 49:25

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *