Een tekening van een kindje die bij zijn moeder drinkt. Vol overgave en vertrouwen. Wat heeft dit te maken met God? Toen God de mens schiep naar zijn beeld, schiep Hij een man en een vrouw. Dus als je naar een mens kijkt, zie je iets van God. Als je naar een vrouw kijkt, zie je iets van God. In de Bijbel vertelt God over zichzelf, en een heel aantal keren gebruikt Hij daarbij het beeld van een zorgzame moeder:

 • Mat 23:37  Zoals een hen haar kuikens beschermt
 • Jesaja 42:14  Als een barende vrouw
 • Jesaja 66:12  Als een moeder op de arm
 • Johannes 1:13  Wij zijn uit God geboren
 • Psalm 91:4  Onder zijn vleugels is bescherming

En als God zich in Genesis 17 voorstelt aan Abram, doet Hij dat met de naam El Shadday. Vaak vertaald als de Almachtige of de ontzagwekkende. Maar wist je dat je El Shadday afgeleid is van het woord borst? Waardoor El Shadday iets betekent als: de Machtige met de borsten…! Ik zal het je uitleggen.

 

Waar komt El Shadday vandaan?

El betekent Machtige, het woord dat gebruikt wordt voor God. De oorsprong van het woord Shadday is niet zo gemakkelijk te vinden. Dit zijn vier verklaringen:

 

 • Shadday komt van Shadad: vernietiger, verspiller.

Deze uitleg wordt gebruikt in de Strong’s, King James en NBV. Dan zou El Shadday iets betekenen als de machtige vernietiger. In de NBV vertaling wordt daarom denk ik gekozen voor de ontzagwekkende. Bevreemdend dat God zich aan Abram voorstelt als de machtige vernietiger. Volgens mij is deze uitleg niet logisch, in het geluidsfragment vertel ik waarom.

 

 • Shadday komt van Shadu: berg, heuvel

Dan zou El Shadday de machtige van de berg, machtige van boven of verheven machtige betekenen. Dit is een mooie betekenis, maar er is al een ander woord die deze betekenis in zich draagt: El Elohim: God boven alle goden.

 

 • Shadday is samengesteld uit de woorden she/shed ->shad en is verlengd met day: degene die voorziet (af en toe gebruikt in Septuaginta)

Deze betekenis wordt vaker door Joden toegepast. El Shadday is dan de machtige die voorziet.

 

 • Shadday is afgeleid van Shad: borst, uier.

Deze betekenis lijkt erg op de betekenis die hierboven genoemd wordt. Bijzonder dat El Shadday dan de Machtige met de borsten betekent. Als je denkt aan de eigenschappen van een borst dan heeft het te maken met een bron die voorziet in alles wat een zuigeling nodig heeft. Dat is God voor ons: een God die zelf, in alles voorziet, met een bron die altijd overvloedig is.

Hij is de in-alles-zelf-voorzienende-almachtige-enige-God

In het geluidsfragment hieronder vertel ik hoe God zich aan Abram voorstelt en wat dat betekent voor ons. Het is een stukje uit een preek die ik gehouden heb op moederdag 2018 in mijn thuisgemeente Rafael Almere. Gebruikte teksten: Genesis 28:3, 35:11, 48:3, 49:25

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • Samenvatting van driedaagse huttentocht door de Julische Alpen. Samen met vrienden drie dagen door de bergen sjouwen is best stoer en achteraf makkelijker dan op het moment zelf🤣.
.
Maar wat zijn deze bergen mooi! Ik heb enorm genoten van deze majestueus prachtige schepping. .
Vooral de variatie: van loofbomen en mooie bergweiden door de naaldbossen, langs ontelbare mossen tot er alleen maar stenen liggen. .
.
#huttentocht #Slovenië #Julischealpen #genietvanhetleven #potloodtekening #tekenen #drawing
 • Een leuk tripje door dorpjes. Terwijl de ouders zich verliezen aan de mooie plaatjes en foto's maken, hangen de kids op een bankje...
.
Ik kan uren doorbrengen op een kerkhof, langs de stenen lopen en mijmeren over de mensen die hier gewoond hebben en hier begraven zijn. Deze familie woont al eeuwen in dit inieminie dorpje.
.
.
#genietmoment #enjoyinglifetothefullest #vakantie #ouderszijnsaai #Slovenië #zondagtrip
 • Genietend van vakantie: beetje tekenen, beetje lezen, beetje zonnen. Welverdiend na een druk seizoen en een driedaagse bergtocht...
.
.
#genietmoment #enjoyinglifetothefullest #tekenen #drawing #potloodtekening #pencildrawing #Slovenië
 • De kilometers nemen héél langzaam af. De camping is wel uitgezocht maar nog niet geboekt, daar deden ze niet aan. We gaan het zien!
.
En anders slapen we vannacht in een hotelletje.
.
.
#campinglife #enjoyinglifetothefullest #genietvanhetleven
 • Op zo'n heerlijke zomeravond in de tuin lezen. Wat is het leven mooi! En dan valt mijn oog op deze zin: 'Waar wij in juli zijn, is uiteindelijk aan God.' Het is een artikeltje over een gezin die aan het begin van de zomer naar Zuid-Azië emigreerde. Bij het verschijnen van deze Sestra Zomer was nog niet duidelijk waar zij precies terecht zouden komen.
.
Het is nu eind juli. Ik ben benieuwd waar ze zijn...
.
.
#sestrazomermagazine #sestraforyou #verhuizen #WycliffeBijbevertalers #genietmoment
 • Schaduw: Vanmiddag onontbeerlijk om lekker buiten te kunnen zitten. Maar soms lijken schaduwen griezelig. Volgens Pooh hoef je daar niet bang voor te zijn 😉.
.
.
#poohbear #lume #wijzijnlume #drawing_pencile #potloodtekening #dippen #kroontjespen #tekenen #pooh #light #aquarel #aquarelpotloden #sharethelight

Mira op Insta