Een tekening van een kindje die bij zijn moeder drinkt. Vol overgave en vertrouwen. Wat heeft dit te maken met God? Toen God de mens schiep naar zijn beeld, schiep Hij een man en een vrouw. Dus als je naar een mens kijkt, zie je iets van God. Als je naar een vrouw kijkt, zie je iets van God. In de Bijbel vertelt God over zichzelf, en een heel aantal keren gebruikt Hij daarbij het beeld van een zorgzame moeder:

 • Mat 23:37  Zoals een hen haar kuikens beschermt
 • Jesaja 42:14  Als een barende vrouw
 • Jesaja 66:12  Als een moeder op de arm
 • Johannes 1:13  Wij zijn uit God geboren
 • Psalm 91:4  Onder zijn vleugels is bescherming

En als God zich in Genesis 17 voorstelt aan Abram, doet Hij dat met de naam El Shadday. Vaak vertaald als de Almachtige of de ontzagwekkende. Maar wist je dat je El Shadday afgeleid is van het woord borst? Waardoor El Shadday iets betekent als: de Machtige met de borsten…! Ik zal het je uitleggen.

 

Waar komt El Shadday vandaan?

El betekent Machtige, het woord dat gebruikt wordt voor God. De oorsprong van het woord Shadday is niet zo gemakkelijk te vinden. Dit zijn vier verklaringen:

 

 • Shadday komt van Shadad: vernietiger, verspiller.

Deze uitleg wordt gebruikt in de Strong’s, King James en NBV. Dan zou El Shadday iets betekenen als de machtige vernietiger. In de NBV vertaling wordt daarom denk ik gekozen voor de ontzagwekkende. Bevreemdend dat God zich aan Abram voorstelt als de machtige vernietiger. Volgens mij is deze uitleg niet logisch, in het geluidsfragment vertel ik waarom.

 

 • Shadday komt van Shadu: berg, heuvel

Dan zou El Shadday de machtige van de berg, machtige van boven of verheven machtige betekenen. Dit is een mooie betekenis, maar er is al een ander woord die deze betekenis in zich draagt: El Elohim: God boven alle goden.

 

 • Shadday is samengesteld uit de woorden she/shed ->shad en is verlengd met day: degene die voorziet (af en toe gebruikt in Septuaginta)

Deze betekenis wordt vaker door Joden toegepast. El Shadday is dan de machtige die voorziet.

 

 • Shadday is afgeleid van Shad: borst, uier.

Deze betekenis lijkt erg op de betekenis die hierboven genoemd wordt. Bijzonder dat El Shadday dan de Machtige met de borsten betekent. Als je denkt aan de eigenschappen van een borst dan heeft het te maken met een bron die voorziet in alles wat een zuigeling nodig heeft. Dat is God voor ons: een God die zelf, in alles voorziet, met een bron die altijd overvloedig is.

Hij is de in-alles-zelf-voorzienende-almachtige-enige-God

In het geluidsfragment hieronder vertel ik hoe God zich aan Abram voorstelt en wat dat betekent voor ons. Het is een stukje uit een preek die ik gehouden heb op moederdag 2018 in mijn thuisgemeente Rafael Almere. Gebruikte teksten: Genesis 28:3, 35:11, 48:3, 49:25

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • Ik lees net de laatste bladzijdes van dit boek en ben er stil van. 
Wát een boek. 
Het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in 't Gooi en het onvermijdelijke verraad. .
.
#holocaust #wo2 #booksismylife #booksandcoffee #enjoyreading #mustread
 • Eindelijk een boekpresentatie in Almere van Niet van hier. Op 14 juni in het Buurthuis de Buitenkans, vanaf 19.30 uur. Supergezellig! Kom je ook? Je kunt je aanmelden via de link in bio of via www.miradeboer.nl
.
.
#nietvanhier #vandersmissen #booksismylife #coffeeandbooks #boekpresentatie #buurthuis #debuitenkansalmere
 • Ik zit aan tafel om te gaan eten met nog een aantal vrouwen. Sestra is jarig! Ze is 10 jaar geworden en dat viert ze. Janneke houdt een praatje, over onbekommerd vrouw zijn.
.
Onbekommerd…
.
Op de een of andere manier denk ik dan aan zomers en warm. Tomas, onze jongste was vroeger steevast met een schepnet en een bak water aan de slootkant achter ons huis te vinden. Op zoek naar visjes, salamanders en kikkers, rondslenterend, languit in het gras liggend. Af en toe liep ik dan naar hem toe met wat drinken of een ijsje: onbekommerd kind zijn. Zonder zorgen over targets, doelen of wat te worden later.
.
Mooi woord dat onbekommerd.
.
Onbekommerd vrouw zijn is iets anders als een onbekommerde vrouw. Het heeft te maken met dat plaatje van Tomas aan de waterkant. Hij was zijn ding aan het doen en ondertussen zorgde ik voor zijn natje en droogje en hield ik met een schuin oogje zijn veiligheid in de gaten. Hij was kind: spelend en genietend.
.
Onbekommerd vrouw zijn: onbezorgd je ding doen als vrouw omdat je vrouw bent en sommige dingen bij jouw vrouw-zijn horen. Dat is waar Sestra bij helpt: de ontdekkingstocht in het leven hoe jij op jouw eigen manier, op jouw plek en levensfase onbekommerd vrouw kunt zijn. .
Bedankt Sestra! En van harte gefeliciteerd.
.
.
#sestravrouw #sestraforyou #genietvanhetleven #enjoylifetothefullest #ontspanning #onbekommerd
 • 'Als het leven geen feesttijden meer kent is het als een grauwe zak die men zich over het hoofd trekt en onderaan dicht bindt.' Verstikkend en donker dus. 
Helemaal mee eens!

Uit het boekje Brieven van den oude Josias.
.
.
#oldbooksmell #oldbooks #wisdom #genietvanhetleven #livingtothefullest #booksismylife #booksandcoffee #tegeltjeswijsheid
 • Zo is voetbal uitermate ontspannend 😁
.
.
#voetbalkijken #jo13 #genietvanhetleven
 • Brieven van een vader aan zijn dochter (18). Zij woont op kamers bij een tante. Ik hou van die oude taal en van de geur van zo'n oud boekje. Het is leuker dan ik dacht. .
.
#oldbooksmell #booksismylife #booksandcoffee #oudetaal #verhalen #enjoyreading #genietmoment

Mira op Insta