Blog

Een dochter vliegt uit (1)

Een tussenjaar nemen, een periode naar het buitenland na je middelbare school. Het lijkt allemaal heel gewoon tegenwoordig. Totdat je eigen dochters zulke plannen maken en op avontuur gaan. Wat doet dat met je als moeder? Hoe is het om voor het eerst weg te zijn zonder je pa en ma? Sara en ik dachten dat het leuk zou zijn om hier af en toe iets over te delen. Volg de blogs ‘Een dochter vliegt uit…’


Sara:

Toen ik in mijn examenjaar zat kreeg ik bijna dagelijks de vraag wat ik wilde gaan doen na de examens. Mijn klasgenoten vertelden dan altijd braaf de opleiding en noemden vervolgens de stad waar ze dat gingen doen. Ik daarentegen wist dat ik niet gelijk door wilde studeren. Maar wat moest ik dan doen? Een tussenjaar nemen? Was dat wel een goed idee? Zou ik dan een jaar lang moeten werken? Dan zou ik waarschijnlijk nooit meer naar school willen…

Tot ik op een middag wat met mijn moeder zat te kletsen. Ik had het over een tussenjaar en dat ik niet wist wat ik wilde doen. Ze vertelde mij dat zij ooit, samen met mijn vader, een Discipelship trainingschool (DTS) bij Youth With a Mission (YWAM) deed. Misschien was dat wel wat voor mij?

Ik begon te googelen en na een tijdje zoeken kwam ik bij DTS Compassion in Los Angeles terecht. Het zag er heel tof uit: mooie omgeving, interessante lessen, gave projecten om te helpen. Dat wilde ik wel doen maar toen keek ik naar de kosten: $7235…. hoe kon ik, een 17-jarig meisje dat ooit bij elkaar sparen? Dus, ik ging maar bidden! Vragen aan God of ik dit echt moest doen.

Een tijdje later was ik op het Soul Survivor festival. Ik had tegen God gezegd dat ik dáár een bevestiging van Hem wilde als ik moest gaan. Dus, het festival begon en ik stapte de grote tent in. En het allereerste wat ik daar zag was een YWAM kraampje met daarboven in grote letters: Doe een DTS!

‘Oké God, dan ga ik dat doen’, dacht ik toen.


Mira:

Toen Sara van het Soul Survivor weekend terugkwam, vroeg ze die zondagmiddag of we een stukje konden wandelen. ‘Ik denk dat het de bedoeling van God is dat ik een DTS ga doen mam, ik had zo’n mooie bevestiging tijdens het weekend,’ vertelde ze opgewekt. Wat doe je als je kind vertelt dat ze vijf maanden, én al haar geld (wat ze nog moet gaan verdienen), opzij wil zetten om tijd met God door te brengen? Even slikken en blij zijn. Wat een mooie investering!

Er volgden spannende en drukke maanden voor Sara. Eerst het eindexamen en daarna werken, werken en nog eens werken. Wel of geen nieuwe schoenen, wel of niet een Maccie. Tikkies sturen naar je ouders voor iedere cent die je uitgeeft waarvan je vindt dat je het niet zelf hoeft te betalen. Presentatie en een collecte houden in de kerk, paspoort en visum regelen.

Het waren maanden waarin ik als moeder toekeek, afremde, aanmoedigde, zelf worstelde met de vraag hoeveel bij te dragen en net als Sara te vertrouwen op God, ook voor financiën. Langzaam maar zeker zag ik de datum van vertrek naderen. En dan het moment dat je op Schiphol staat en je jouw meisje, met tranen in haar ogen, alleen door de security ziet gaan…

Ik zeg je: dat is pas echt slikken…


Lees verder in deel 2

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *