Blog

Wat moet ik doen? -3-

‘Hé mam, weet je al dat je onwijs bent opgelicht? Weet je wie ik namelijk gisterenavond tijdens het werk weer zag rondscharrelen op het plein?’ Rosa loopt de keuken binnen en zonder op antwoord te wachten vervolgt ze: ‘Die man die jij ooit geld gaf. Weet je nog, met dat zielige verhaal over ‘uit Nederland gezet worden’ en ‘een dochter in Duitsland’ enzo. Ik heb hem vaker gezien en hij houdt tegen iedereen hetzelfde verhaal. Wat een creep!’

Wow! Het is lang geleden dat ik aan Ali dacht. Een tijdje heb ik trouw voor hem gebeden, maar dat is al even geleden. Dat was in de tijd dat ik Rosa nog in de stad ging halen. Ondanks dat het zeker twee jaar geleden is, weet ik het nog als de dag van gisteren.

Op een avond laat, zat ik in de auto op een parkeerplaats te wachten tot Rosa klaar was met werken, toen hij op mijn raampje tikte en zijn verhaal vertelde. Uiteindelijk heb ik hem geld gegeven en zou hij me laten weten hoe het met hem afliep. Helaas, ik heb nooit meer iets gehoord.

Op een gegeven moment wist ik dat ik geen bericht meer zou krijgen en wist ik dat deze beste man misbruik maakte van mijn bereidheid om te helpen. Maar ik weet dat ik toen hoop had, hoop dat ik echt iets zou horen, dat het voor hem inderdaad een duwtje in de goede richting was.

Voel ik me misbruikt? Omdat hij het geld voor andere doeleinden gebruikt heeft dan zijn belofte? Voel ik me naïef? Dom? Omdat ik een moment geloofde dat zijn verdriet oprecht was? Als ik eerlijk ben: Van alles wel wat, ja.

Ik kan heel boos worden op mensen die misbruik maken van de goedheid van anderen en daarom ben ik geneigd naar het plein te gaan om flink tegen hem uit te varen. Maar ik doe het niet. Ik had namelijk afgesproken met mezelf dat ik het los zou laten en bovendien vind ik dat we gewoon goed moeten doen én blijven doen, zelfs als je weet dat iemand daar misbruik van maakt.

Waarom?

Omdat het beter is om vurige kolen op iemands hoofd te stapelen en het kwaad te overwinnen met het goede. En omdat de goedheid van God mensen tot inkeer brengt. En dat is een belangrijke drijfveer voor me: dat mensen ontdekken dat God goed is en goed doet. No matter what.

Daarom is het dus wél een goed idee om een terrasje te pakken en rustig af te wachten tot hij opduikt. Dan ga ik weer een gesprekje met hem aan en misschien kan ik dan nog eens met hem bidden. Ik ben bereid, zelfs als me dit weer wat geld kost.

Wie weet komt er dus ooit nog een deel 4 …


…weet u niet dat Zijn goedheid u tot inkeer wil brengen?

…stapel gloeiende kolen op zijn hoofd. Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.

(Lees Romeinen 2:4 en12:17-21)


Wil je lezen hoe de ontmoeting met Ali plaatsvond? Lees dan Wat moet ik doen -1-

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *