Blog

Drie bijzondere vrouwen

Vandaag is het internationale vrouwendag.

Mijn tijdlijn vult zich met berichten over vrouwen. Groot, klein, donker, licht, jong, oud, dik, dun… ik scroll er wat gedachteloos doorheen terwijl ik zit te lunchen en daarna bel ik mijn moeder.

We kletsen bij over de kinderen en familie, over haar zus, tante Jo, die nu toch nog naar een verzorgingstehuis moet. We praten over haar pas overleden jongste zus, Annie, dat zij zo’n verzamelaarster was en dat haar zoon nu echt niet weet wat hij met al die spullen moet. ‘Uiteindelijk kun je niets meenemen, maar wat verzamelt een mens toch veel in zijn leven’, zegt mijn moeder. We lachen erom, ik weet dat de zolder bij mijn ouders aardig vol ligt met spullen die zij niet mee kunnen nemen en die ik niet mee wíl nemen. We praten over de eindigheid van het leven… het lijkt ver weg, maar mijn moeder wordt tachtig en iets later op de dag besef ik dat tachtig al een hele leeftijd is.

’s Middags kijk ik namelijk naar de livestream van een afscheidsdienst van een bijzondere vrouw: de oma van de vriend van Rosa. Het is apart om de dienst online mee te maken, maar ik ben blij dat het kan, want ondanks de afstand ervaar ik toch de liefde en warmte onderling en het verdriet om het gemis. Uit alles spreekt dat er afscheid genomen wordt van iemand die enorm geliefd is en ik proef dat zij iemand was die veel liefde gaf. Ontroerd luister ik naar de woorden en de muziek.

Aan het einde van de middag ontmoet ik nog een vrouw, nu een jonge, met wie ik een wandeling maak, ondertussen druk pratend over haar leven en de keuzes die ze moet maken. We hebben een mooi gesprek terwijl we beiden worden opgebouwd en bemoedigd.

Vandaag is het internationale vrouwendag.

Het is een dag waarop de vrouw extra aandacht krijgt en dat is goed, want hoe je het ook wendt of keert, er worden nog steeds vrouwen worden misbruikt, onderdrukt en achtergesteld en dat is niet goed.

Daarom ook van mijn kant deze schijnwerper op een paar buitengewone vrouwen: mijn moeder, de oma en een jonge vriendin. Drie vrouwen die liefdevol, slim, grappig, leuk, wijs en bijzonder zijn.

Geniet en koester de vrouwen in je omgeving, neem hen niet als vanzelfsprekend maar zorg voor hen en draag hen op handen. Ze zijn het meer dan waard!


Wil je over bijzondere vrouwen lezen? Ik schreef een boek over mijn oma, de moeder van mijn moeder. Een bijzondere vrouw uit België: Niet van hier. Ik heb hem vanwege deze bijzondere gelegenheid in de aanbieding gedaan. Gebruik de kortingscode IWD21 en je bespaart ook nog eens de verzendkosten!


En in samenwerking met Lume en Sestra schreef ik met een heleboel vrouwen een heel tof boek over veel vrouwen uit de geschiedenis: Kijk ons leven! Een toepasselijker boek, als je het over dit thema hebt, kun je niet vinden! Ook hier kun je de kortingscode IWD21 gebruiken voor gratis verzending.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *