‘Is dit alles wat u wilde hebben?’ Ik kijk op om het gezicht te zien dat bij de stem hoort. Als ik haar gezicht zie, schrik ik. Ze heeft opgezwollen lippen, diepliggende ogen en onnatuurlijk strakke jukbeenderen. Ze stopt mijn spullen in een tasje met grote, grofgebouwde handen. We glimlachen naar elkaar en dan loop ik de winkel uit.

 

Haar gezicht blijft een tijdje op mijn netvlies hangen. Vroeger was zij man, geen twijfel over mogelijk. Schrok ik daarvan? Nee, ik had het al gehoord aan haar stem. Ik schrok van haar lippen, haar vreemde jukbeenderen, haar trieste ogen. Zo nep die lippen! Grotesk. Wat mij betreft een geval van faliekant mislukte plastische chirurgie.

 

Als ik even later in de bibliotheek bij de dvd’s rondsnuffel, zie ik de film The Greatest Showman. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van P.T. Barnum die eind 19e eeuw freakshow begon. Een show met mensen die buiten de maatschappij stonden doordat ze een afwijking hadden, zoals bijvoorbeeld hun huidskleur, lengte, gewicht, interseksuele kenmerken, een baard bij een vrouw, beharing over je hele lichaam. Ze werden gezien als freaks, spannend om naar te komen kijken en van te griezelen. De film is zwaar geromantiseerd met prachtige liedjes, een absolute aanrader.

 

Tijdens een van de audities zingt de zangeres Keala Settle voor. Zij is geknipt voor de rol van de ‘vrouw met de baard’ met haar postuur: klein en dik. Ze is vreselijk onzeker en durft nauwelijks. Maar als ze begint te zingen, zie je dat er iets gebeurt. Ze begint te geloven wát ze zingt, wíé zij is en halverwege stapt ze achter uit de rij, achter haar lessenaar vandaan, en gaat staan. Ze jubelt:

 

I am brave, I am bruised,
I am who I’m meant to be, this is me.
I’m not scared to be seen,
I make no apologies,
This is me!

 

Dít lied (lees de volledige tekst maar eens) laat wat mij betreft de boodschap zien die God aan eenieder geeft: Kruip niet weg in het donker, laat je niet in een hoek zetten. Kom naar voren, laat je zien. Vier wie je bent, want je bent glorieus!

 

Mevrouw achter de kassa, laat operaties om jezelf mooi te maken achterwege, die heb je helemaal niet nodig. Als je een maatje meer hebt, kruip niet weg, je mag gezien en gehoord worden. Je hoeft niet bang te zijn, je mag je littekens laten zien, gebutst en gedeukt, je bent zoals je bestemd bent om te zijn.

 

This is me.

 

PS Bekijk hier de clip van het nummer This Is Me!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

  • Ik lees net de laatste bladzijdes van dit boek en ben er stil van. 
Wát een boek. 
Het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in 't Gooi en het onvermijdelijke verraad. .
.
#holocaust #wo2 #booksismylife #booksandcoffee #enjoyreading #mustread
  • Eindelijk een boekpresentatie in Almere van Niet van hier. Op 14 juni in het Buurthuis de Buitenkans, vanaf 19.30 uur. Supergezellig! Kom je ook? Je kunt je aanmelden via de link in bio of via www.miradeboer.nl
.
.
#nietvanhier #vandersmissen #booksismylife #coffeeandbooks #boekpresentatie #buurthuis #debuitenkansalmere
  • Ik zit aan tafel om te gaan eten met nog een aantal vrouwen. Sestra is jarig! Ze is 10 jaar geworden en dat viert ze. Janneke houdt een praatje, over onbekommerd vrouw zijn.
.
Onbekommerd…
.
Op de een of andere manier denk ik dan aan zomers en warm. Tomas, onze jongste was vroeger steevast met een schepnet en een bak water aan de slootkant achter ons huis te vinden. Op zoek naar visjes, salamanders en kikkers, rondslenterend, languit in het gras liggend. Af en toe liep ik dan naar hem toe met wat drinken of een ijsje: onbekommerd kind zijn. Zonder zorgen over targets, doelen of wat te worden later.
.
Mooi woord dat onbekommerd.
.
Onbekommerd vrouw zijn is iets anders als een onbekommerde vrouw. Het heeft te maken met dat plaatje van Tomas aan de waterkant. Hij was zijn ding aan het doen en ondertussen zorgde ik voor zijn natje en droogje en hield ik met een schuin oogje zijn veiligheid in de gaten. Hij was kind: spelend en genietend.
.
Onbekommerd vrouw zijn: onbezorgd je ding doen als vrouw omdat je vrouw bent en sommige dingen bij jouw vrouw-zijn horen. Dat is waar Sestra bij helpt: de ontdekkingstocht in het leven hoe jij op jouw eigen manier, op jouw plek en levensfase onbekommerd vrouw kunt zijn. .
Bedankt Sestra! En van harte gefeliciteerd.
.
.
#sestravrouw #sestraforyou  #genietvanhetleven #enjoylifetothefullest #ontspanning #onbekommerd
  • 'Als het leven geen feesttijden meer kent is het als een grauwe zak die men zich over het hoofd trekt en onderaan dicht bindt.' Verstikkend en donker dus. 
Helemaal mee eens!

Uit het boekje Brieven van den oude Josias.
.
.
#oldbooksmell #oldbooks #wisdom #genietvanhetleven #livingtothefullest #booksismylife #booksandcoffee #tegeltjeswijsheid
  • Zo is voetbal uitermate ontspannend 😁
.
.
#voetbalkijken #jo13 #genietvanhetleven
  • Brieven van een vader aan zijn  dochter (18). Zij woont op kamers bij een tante. Ik hou van die oude taal en van de geur van zo'n oud boekje. Het is leuker dan ik dacht. .
.
#oldbooksmell #booksismylife #booksandcoffee #oudetaal #verhalen #enjoyreading #genietmoment

Mira op Insta