‘Is dit alles wat u wilde hebben?’ Ik kijk op om het gezicht te zien dat bij de stem hoort. Als ik haar gezicht zie, schrik ik. Ze heeft opgezwollen lippen, diepliggende ogen en onnatuurlijk strakke jukbeenderen. Ze stopt mijn spullen in een tasje met grote, grofgebouwde handen. We glimlachen naar elkaar en dan loop ik de winkel uit.

 

Haar gezicht blijft een tijdje op mijn netvlies hangen. Vroeger was zij man, geen twijfel over mogelijk. Schrok ik daarvan? Nee, ik had het al gehoord aan haar stem. Ik schrok van haar lippen, haar vreemde jukbeenderen, haar trieste ogen. Zo nep die lippen! Grotesk. Wat mij betreft een geval van faliekant mislukte plastische chirurgie.

 

Als ik even later in de bibliotheek bij de dvd’s rondsnuffel, zie ik de film The Greatest Showman. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van P.T. Barnum die eind 19e eeuw freakshow begon. Een show met mensen die buiten de maatschappij stonden doordat ze een afwijking hadden, zoals bijvoorbeeld hun huidskleur, lengte, gewicht, interseksuele kenmerken, een baard bij een vrouw, beharing over je hele lichaam. Ze werden gezien als freaks, spannend om naar te komen kijken en van te griezelen. De film is zwaar geromantiseerd met prachtige liedjes, een absolute aanrader.

 

Tijdens een van de audities zingt de zangeres Keala Settle voor. Zij is geknipt voor de rol van de ‘vrouw met de baard’ met haar postuur: klein en dik. Ze is vreselijk onzeker en durft nauwelijks. Maar als ze begint te zingen, zie je dat er iets gebeurt. Ze begint te geloven wát ze zingt, wíé zij is en halverwege stapt ze achter uit de rij, achter haar lessenaar vandaan, en gaat staan. Ze jubelt:

 

I am brave, I am bruised,
I am who I’m meant to be, this is me.
I’m not scared to be seen,
I make no apologies,
This is me!

 

Dít lied (lees de volledige tekst maar eens) laat wat mij betreft de boodschap zien die God aan eenieder geeft: Kruip niet weg in het donker, laat je niet in een hoek zetten. Kom naar voren, laat je zien. Vier wie je bent, want je bent glorieus!

 

Mevrouw achter de kassa, laat operaties om jezelf mooi te maken achterwege, die heb je helemaal niet nodig. Als je een maatje meer hebt, kruip niet weg, je mag gezien en gehoord worden. Je hoeft niet bang te zijn, je mag je littekens laten zien, gebutst en gedeukt, je bent zoals je bestemd bent om te zijn.

 

This is me.

 

PS Bekijk hier de clip van het nummer This Is Me!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

  • Samenvatting van driedaagse huttentocht door de Julische Alpen. Samen met vrienden drie dagen door de bergen sjouwen is best stoer en achteraf makkelijker dan op het moment zelf🤣.
.
Maar wat zijn deze bergen mooi! Ik heb enorm genoten van deze majestueus prachtige schepping. .
Vooral de variatie: van loofbomen en mooie bergweiden door de naaldbossen, langs ontelbare mossen tot er alleen maar stenen liggen. .
.
#huttentocht #Slovenië #Julischealpen #genietvanhetleven #potloodtekening #tekenen #drawing
  • Een leuk tripje door dorpjes. Terwijl de ouders zich verliezen aan de mooie plaatjes en foto's maken, hangen de kids op een bankje...
.
Ik kan uren doorbrengen op een kerkhof, langs de stenen lopen en mijmeren over de mensen die hier gewoond hebben en hier begraven zijn. Deze familie woont al eeuwen in dit inieminie dorpje.
.
.
#genietmoment #enjoyinglifetothefullest #vakantie #ouderszijnsaai #Slovenië #zondagtrip
  • Genietend van vakantie: beetje tekenen, beetje lezen, beetje zonnen. Welverdiend na een druk seizoen en een driedaagse bergtocht...
.
.
#genietmoment #enjoyinglifetothefullest #tekenen #drawing #potloodtekening #pencildrawing #Slovenië
  • De kilometers nemen héél langzaam af. De camping is wel uitgezocht maar nog niet geboekt, daar deden ze niet aan. We gaan het zien!
.
En anders slapen we vannacht in een hotelletje.
.
.
#campinglife #enjoyinglifetothefullest #genietvanhetleven
  • Op zo'n heerlijke zomeravond in de tuin lezen. Wat is het leven mooi! En dan valt mijn oog op deze zin: 'Waar wij in juli zijn, is uiteindelijk aan God.' Het is een artikeltje over een gezin die aan het begin van de zomer naar Zuid-Azië emigreerde. Bij het verschijnen van deze Sestra Zomer was nog niet duidelijk waar zij precies terecht zouden komen.
.
Het is nu eind juli. Ik ben benieuwd waar ze zijn...
.
.
#sestrazomermagazine #sestraforyou #verhuizen #WycliffeBijbevertalers #genietmoment
  • Schaduw: Vanmiddag onontbeerlijk om lekker buiten te kunnen zitten. Maar soms lijken schaduwen griezelig. Volgens Pooh hoef je daar niet bang voor te zijn 😉.
.
.
#poohbear #lume #wijzijnlume #drawing_pencile #potloodtekening #dippen #kroontjespen #tekenen #pooh #light #aquarel #aquarelpotloden #sharethelight

Mira op Insta